Gebruikerstraining voorkomt besmetting

De zwakste schakel in het beveiligen van ICT-systemen is de mens zelf. Een groot gedeelte van besmettingen en datalekken gebeurt doordat medewerkers binnen een organisatie niet bewust genoeg omgaan met systemen. In een gebruikerstraining leer je bewust om te gaan met mail en internet en dat kan veel problemen voorkomen.

Snel eventjes een bijlage openen of een valse email niet herkennen; besmetting zit in een klein hoekje. Een groot deel van de risico’s en gevaren kan opgevangen worden door het gebruik van slimme technieken en procedures. Met een goede training zorg je voor bewustwording onder gebruikers en leer je gevaren te herkennen.

Besmetting en risico’s

Systemen kunnen besmet raken door malware zoals spyware, ransomware en trojans. Ook de zogenaamde “CEO fraude” is een bekende en actuele vorm van malware. Hierbij doet een kwaadwillende zich in een e-mail voor als een hooggeplaatste functionaris binnen een organisatie. In het bericht wordt de ontvanger gevraagd bepaalde handelingen uit te voeren, zoals het overboeken van geld of het doorsturen van (gevoelige) bedrijfsgegevens.

Gebruikerstraining

Door gebruikers te trainen in het herkennen van gevaren is de kans op besmettingen door menselijk falen veel kleiner. In gebruikerstrainingen leren gebruikers te herkennen of een afzender legitiem is en of een bijlage veilig te openen is. Ook leer je hoe je het beste een goed wachtwoord kunt instellen en word je bewuster gemaakt van de informatie die je deelt.

Bewust omgaan met mail en internet

Tip 1 Controleer het e-mailadres van de afzender: is het domein gelijk aan eerdere correspondentie?
Tip 2 Controleer de opmaak van de e-mail op vreemd of incorrect taalgebruik.
Tip 3 Neem bij twijfel telefonisch contact op met de betreffende relatie of organisatie. Gebruik hiervoor reeds bekende contactinformatie, niet de informatie uit de twijfelachtige e-mail.
Tip 4 Open niet zomaar een bijlage van een onbekende afzender.
Tip 5 Wees bewust waar en welke gegevens je achterlaat op internet en controleer altijd of de verbinding naar de website veilig is (https:// inclusief geldig certificaat).

Wil jij ook leren hoe je besmetting kunt voorkomen door bewust met mail en internet om te gaan?

Backwire levert de beste en veiligste oplossingen voor lastige ICT-vraagstukken en specifieke ICT-wensen. We zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van de ICT-inrichting van organisaties. Wil je meer weten over beheer van ICT-infrastructuur, het migreren en onderhouden van je ICT-omgeving of cloud- en securityoplossingen? Neem dan vandaag nog contact op.