Malware: welke gevaren zijn er voor jouw organisatie?

Onze digitale samenleving biedt veel kansen en mogelijkheden voor organisaties. Maar digitalisering zorgt tegelijkertijd ook voor bedreigingen en kwetsbaarheden. Zeker voor organisaties die met bedrijfs- of persoonsgevoelige informatie werken, is het belangrijk om bedrijfsactiviteiten en ICT-omgeving stabiel en veilig in te richten.

Malicous software of malware wordt steeds slimmer en geavanceerder. Dit zien we terug in het toenemend aantal cyberaanvallen. Het is belangrijk dat je als organisatie goed op de hoogte bent van de gevaren voor jouw organisatie. Zo kun je het risico dat je getroffen wordt – met alle gevolgen van dien – tot een minimum beperken.
Gevaren voor jouw organisatie

Er zijn verschillende cybergevaren waar organisaties mee te maken kunnen krijgen.

  • Malware: alle software die als doel heeft digitale schade aan te richten. Malware is in de volksmond bekend als een virus. Het is de verzamelnaam voor onder andere spyware, trojans en ransomware.
  • Spyware: kwaadaardige software die gebruikers bespiedt en hun internetactiviteiten bijhoudt. De hacker verzamelt – zonder toestemming van de gebruiker – informatie over zijn systeem en zijn computer-/internetgedrag. Spyware is meestal verborgen voor de host en is erg moeilijk te detecteren. Spyware-achtige keyloggers kunnen ook opzettelijk in een organisatie worden geïnstalleerd om activiteiten van werknemers te controleren.
  • Trojans: een vorm van malware die ontworpen is om een gebruiker te laten denken dat een bepaald softwareprogramma veilig is. Trojans kunnen worden geprogrammeerd om persoonlijke en financiële informatie te stelen en het geïnfecteerde systeem over te nemen. Ook kan een trojan worden ingezet om een volledig bedrijfsnetwerk onklaar te maken.
  • Ransomware: malware die ontworpen is om gegevens, programma’s of systemen te blokkeren en als het ware te gijzelen totdat je betaalt. Wanneer je probeert data zelf te herstellen zonder een goede back-up of te lang wacht met betalen, loop je de kans om gegevens permanent kwijt te raken.

Bescherm je systemen en netwerken

Het aantal malware incidenten is de afgelopen jaren geëxplodeerd. Wereldwijd zijn miljoenen systemen geïnfecteerd geraakt. Het probleem is dat standaard antivirus programma’s een groot deel van de malware niet tijdig opvangen of tegenhouden waardoor je systemen en netwerken kwetsbaar zijn.

Door gebruik van slimme combinaties en de modernste technieken is het mogelijk om malware en cybercriminelen buiten spel te zetten. De kunst is om ervoor te zorgen dat kwaadaardige bestanden worden onderschept voordat ze de kans krijgen schade aan te richten.

Zorg dat je in ieder geval de volgende zaken goed op orde hebt:

  • Zorg voor een werkende back-up die periodiek getest wordt.
  • Scherm het bedrijfsnetwerk goed af van onbekende apparatuur.
  • Zorg voor een up-to-date antivirus programma op alle apparaten.
  • Scan je e-mails met goede beveiligingssoftware alvorens ze afgeleverd worden.
  • Bescherm je netwerk met een intelligente firewall.

Wil jij ook weten hoe je netwerken en systemen in jouw organisatie kunt beschermen tegen malware?

Backwire levert de beste en veiligste oplossingen voor lastige ICT-vraagstukken en specifieke ICT-wensen. We zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van de ICT-inrichting van organisaties. Wil je meer weten over beheer van ICT-infrastructuur, het migreren en onderhouden van je ICT-omgeving of cloud- en security oplossingen? Neem dan vandaag nog contact op.