360 graden inventarisatie. Hoe veilig ben je eigenlijk?

Digitalisering zorgt niet alleen voor veel kansen en mogelijkheden voor organisaties, maar maakt tegelijkertijd ook kwetsbaar. Dat zien we onder meer in het nog steeds toenemende aantal cyberaanvallen. Het is daarom cruciaal dat bedrijven de beveiliging van hun bedrijfsactiviteiten en ICT-omgeving goed inregelen. Een 360 graden inventarisatie is daar een uitstekend middel voor.

Bij onvoldoende beveiliging liggen er verschillende gevaren op de loer. Zo wordt malware steeds geavanceerder en zijn organisaties kwetsbaar voor verschillende cybergevaren. Risico’s en gevaren maak je inzichtelijk door middel van een 360 graden inventarisatie.

360 graden inventarisatie

Tijdens de 360 graden inventarisatie worden alle aspecten in het bedrijfsnetwerk bekeken. Van WiFi wachtwoorden tot firewall configuraties en van ICT-beleid tot server updates. Alle bedrijfsonderdelen die raakvlakken hebben met de beveiliging van de ICT-omgeving worden kritisch nagelopen en in kaart gebracht.

Beveiliging van systemen en netwerken

Je beveiliging – firewalls en beveiligingssoftware – is zo sterk als de zwakste schakel. Als de beveiliging niet goed is geregeld, loop je een groot risico op malware als spyware, trojans en ransomware. Met een 360 graden inventarisatie zorg je dat je goed in beeld krijgt waar de zwakste schakel zit. Zo maak je ook inzichtelijk met welke technieken je zaken op orde kunt krijgen en risico’s kunt minimaliseren.

Gevolgen van onvoldoende beveiliging

Bij onvoldoende beveiliging van de ICT-omgeving kunnen er bedrijfs- en/of klantgegevens op straat terecht komen. Dit kan het vertrouwen van je (potentiële) klanten schaden. Daarnaast is het in strijd met de AVG waarin de bescherming van persoonsgegevens en privacygevoelige informatie is geregeld. Een overtreding van deze wet kan resulteren in aanzienlijke boetes vanuit de overheid.

Het uitlekken van informatie over je producten, diensten en werkwijzen kan je concurrentievoordeel beschadigen. Tenslotte kunnen bedrijfsprocessen stil komen te liggen door verstoringen aan je systemen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke inkomstenderving.

Risico’s en aanbevelingen

Op basis van de 360 graden inventarisatie wordt een rapport met risico’s en aanbevelingen opgesteld en besproken met de ICT-verantwoordelijke, in veel gevallen de CFO of CEO van een organisatie. Op basis daarvan wordt in samenwerking met alle betrokken binnen de organisatie een projectkalender opgesteld om deze risico’s tot een minimum te beperken.

Wil jij ook weten of je systemen en netwerken goed beschermd zijn? Ben je benieuwd welke risico’s en aanbevelingen er uit een 360 graden inventarisatie naar voren komen?

Backwire levert de beste en veiligste oplossingen voor lastige ICT-vraagstukken en specifieke ICT-wensen. We zijn gespecialiseerd in het optimaliseren van de ICT-inrichting van organisaties. Wil je meer weten over beheer van ICT-infrastructuur, het migreren en onderhouden van je ICT-omgeving of cloud- en securityoplossingen? Neem dan vandaag nog contact op.